De meest duurzame investering
Je kunt geen website, krant of tv-zender zien of binnen geen tijd valt de kreet ‘duurzaam’. Te pas en te onpas wordt dit woord gebruikt. Het lijkt erop alsof je niet meer meedoet als je niet ‘duurzaam’ ben, ‘duurzaam’ handelt of ‘duurzame’ producten gebruikt. Maar wat maakt dat iets duurzaam is?
Een definitie: “Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Misschien dat het jou direct duidelijk is, mij niet! Immers, hoe kunnen wij vanuit ons huidig besef in vredesnaam weten of ons handelen de behoeften van toekomstige generaties in de weg zit? Wie kon er een eeuw geleden bevroeden wat onze behoeften vandaag zijn? Wie durft met droge ogen te beweren dat we dat nu kunnen weten voor de periode van, laat ons voorzichtig zijn, 10 jaar? Dit vraagt om wat terughoudendheid als het gaat om het woord ‘duurzaam’.
Duurzaam investeren
Het begrijpen wat er op langere termijn nodig is vraagt om inzicht in datgene wat voor ons ligt. Iets wat nog niet is uitgevonden, maar wel ‘in’ ons klaar ligt. Zonder precies te weten over hoe en wat. Noem het maar een onbewust verlangen. Een weten waar we nog niet zomaar bij kunnen en wat niet direct te vertalen is in concrete acties. In onze huidige maatschappij van meten = weten, van maakbaarheid, planning en verantwoording lijkt het omgaan met dit ‘weten’ iets van een andere wereld. Desalniettemin is de meest duurzame investering om dit ‘weten’ te ontdekken. Hiermee kunnen we uit het patroon van meer, meer, en efficiënter, efficiënter, stappen. Vroeg of laat zal voor iedereen duidelijk zijn dat dit patroon niet in het belang is van de generaties die ons volgen.
Wat kan jij doen
Wat kun je wel doen om tot een duurzame toekomst te komen? De actie gaat niet over welke producten of diensten je in de markt moet zetten, nee, de actie gaat over het inzichtelijk krijgen van ons ‘weten’. Het weten dat besloten ligt in ons onderbewuste. Dan rijst natuurlijk de vraag: Hoe kom ik daar dan bij?
Op zoek naar het verborgene dat je al weet
Het ongemak in ons leven geeft aanwijzingen waar je huidige leven niet in overeenstemming is met het onbewuste ‘weten’. Hoe zit het met de dingen die je als ‘niet dienend, onprettig en frustrerend’ ervaart, zij bevatten een schat aan informatie die je meer inzicht in je ‘weten’ kunnen geven.
Voor iedereen?
Ja, voor iedereen!! Er is slechts één enkele voorwaarde voor succes: nieuwsgierigheid. Immers, een open blik naar nog niet eerder gekende mogelijkheden en kansen vraagt om een houding om te willen ontdekken. Dingen willen zien die je nog niet eerder hebt gezien.
Wat levert het op
Het resultaat hiervan is de ultieme duurzaamheid. Immers, door te kijken naar een onbewuste laag kan veel informatie worden gevonden. Niet alleen in jou als individu, ook in jouw afdeling of in jouw bedrijf of organisatie. Hierdoor ontstaan mogelijkheden die voorheen niet gezien zijn en het verschil maken tussen duurzaam en niet toekomstbestendig..
Geen tijd te verliezen
Een effectieve manier om hiermee aan de slag te gaan is coaching gericht op de kunst van het ontdekken in het onbewuste gebied. Dit gaat verder dan het verder ontwikkelen van vaardigheden en methodes. Dit vraagt gericht begeleiding door mensen die hiermee vertrouwd zijn. Wil jij voor jou zelf of voor jouw organisatie ontdekken? Neem gerust contact op!