Wat olifanten ons leren?

Gelukkig kom je ze steeds minder tegen, toch kent iedereen ze wel: olifanten die in het circus of op een verre markt aan de ketting staan en kunstjes doen. Het zijn deze olifanten die ons bijzonder kunnen inspireren.

Allereerst de ketting. Rinkelend bij iedere beweging trekt hij onze aandacht. Toch vreemd dat deze ketting die met een korte pen in de grond is verankerd het krachtigste dier van de aarde er van weerhoudt zijn vrijheid te kiezen. 

De olifant is met de geringste inspanning in staat zich van deze last te bevrijden en zijn vrijheid tegemoet te gaan. Hij doet dit niet omdat hem is afgeleerd aan de ketting te trekken. Immers, toen hij klein was en hij minder sterk, was de ketting wel afdoende om de olifant te beletten weg te lopen. Nu weet hij niet beter als wanneer de ketting er is hij geen poging hoeft te ondernemen om weg te lopen.

Dan de kunstjes die de olifant doet. Braaf doet hij wat zijn begeleider hem geleerd heeft in ruil voor wat eten. Keer op keer. Zich niet meer bewust van de mogelijkheden van zijn vrijheid. Zijn basisbehoeften van eten en drinken zijn ingevuld in ruil voor kunstjes.

Tot slot nog de begeleider van de olifant. Hij zorgt voor het eten van de olifant omdat zonder dit eten de olifant geen kunstjes doet. Als de olifant geen kunstjes doet, komen er geen mensen kijken die er geld voor over hebben om de kunstjes te zien.

Stel je de dag voor dat de ketting er niet meer zou zijn. De beperkingen van het circus of de markt vallen weg. De wereld ligt aan je voeten met alle mogelijkheden! Je instinct leidt je door de natuur om op een voor jou natuurlijke wijze te leven. Te leven zonder kunstjes en het kunnen plukken van de vruchten die op je pad komen totdat je genoeg hebt. Het is slechts de illusie die de ketting oproept die de dunne scheiding maakt tussen de gevangenschap en de vrijheid.

 

Lees meer

Socialmedia

FacebookLinkedin
© 2017 Hans Poiesz Intuïtieve Coaching en Organisatieontwikkeling